Wednesday, 19 December 2012

MEDAN, INDONESIA (Part 2)

6 DECEMBER 2012 (Siantar - Parapat - Tuk Tuk)

- Bangun pagi dan keluar dari hotel naik angkut sekali naik rp3,000 seorang ke station bas di  Pematang Siantar ke Parapat.
-Setibanya di bas stesen, kami menunggu selama setengah jam untuk menaiki van ke parapat. rp10,000 seorang.

Lobby Hotel Siantar
- Kami berdua memilih duduk di tempat duduk depan bersama pemandu van.
Dalam Angkut
- Jalan yang berliku-liku dan naik gunung.....
- Akhirnya sampai juga pasar di parapat selepas sejam lebih.
Sarapan pagi di Hotel Siantar

Pasar di Parapat
Dalam feri
Pemandangan luar dari feri

 
Depan pintu Carolina Cottage
Carolina Cottage
 - Kami menaik feri rp10,000 seorang ke Pulau Samosir.  Kami memilih turun di Carolina Cottage di Tuk-Tuk.
- Satu malam rp 75,000 bagi bilik yang tiada air panas.

- Di kawasan Tuk Tuk ini, cuacanya dingin. Best...
- Kami bercadang duduk di sini 2 malam.
- Di Tuk Tuk hampir 80% rumah menjadi restaurant...maka tak takut tak de makanan di sini.  Mungkin harganya mahal sikit di sini.


 - Makan malam: Sweet sour fish rice rp 30,000 dan fried rice vegetables egg rp15,000.
Makan malam













 7 DECEMBER 2012 (Merantau Pulau Samosir)
Sarapan pagi
- Pagi bersarapan di Carolina Cottage.
- Menu: Bubur nasi ayam rp20,000
              Mi Goreng (Ifumie) rp 18,000
              Tea kosong rp3,000
              Tea sugar rp4,000
- Kami menyewa sebuah motorsikal untuk melawat pulau ini. Satu hari rp75,000.
- Antara tempat yang dilawati:
Batak house and stone chair
                                       
Pakaian kaum Batak
                                                                                                     

King's Tomb
Tengah jalan

          

 - Singgah di tengah jalan: Buddha's Cafe

Buddha's Cafe
                                    

Homemade aiskrim rp20,000 x 2




Java Fried Rice rp35,000




Makan malam di Sekapur Sirih Restoran


Menu: 2 steam rice rp12,000
Telur dadar rp5,000
Tamarillo juice rp9,000
Ikan dari Lake Toba 51,000

No comments:

Post a Comment